Οι πιο επικίνδυνες κυβερνοαπειλές για το 2024
Από τις καθημερινές μας ανάγκες μέχρι την έξαρση των αγορών σε περιόδους πτώσης των τιμών, οι ηλεκτρονικές αγορές, τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, κάνοντάς την ευκολότερη από ποτέ. Η ευκολία αυτή, όμως, έχει το δικό της τίμημα, που δεν είναι άλλο από τον κίνδυνο των διαφόρων κυβερνοαπειλών.
Οι κυβερνοαπειλές συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα ζητήματα του 21ου αιώνα, ζήτημα το οποίο, μάλιστα, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, αποκτά νέες διαστάσεις. Οι περισσότερες από αυτές καραδοκούν κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών πληρωμών. Άλλες, πάλι, μορφές κυβερνοπειλών ξεκινούν πολύ πριν τη συναλλαγή, όπως, παραδείγματος χάρη, με τη μαζική αποστολή κακόβουλων mails σε διάφορους χρήστες.
Ας δούμε, όμως, ποιες είναι οι συχνότερες κυβερνοαπειλές που μας απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια, και, κατ’ όπως φαίνεται θα εξακολουθήσουν να μας απασχολούν και το 2024.
Απόπειρες phishing
Το phishing είναι ίσως η #1 σε συχνότητα κυβερνοαπειλή, που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων του. Οι επιθέσεις phishing συνήθως προέρχονται από spam mails, μιμούμενα newsletters γνωστών ιστοσελίδων. Αυτά περιέχουν κακόβουλα links που ζητούν από τους δέκτες τους την παροχή προσωπικών πληροφοριών.
Πλασματικές ιστοσελίδες
Οι hackers δημιουργούν ψεύτικα websites ή e-shops, που, πολύ συχνά, είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με δημοφιλείς ιστοτόπους εξακριβωμένης αξιοπιστίας (Facebook, Amazon, eBay και ούτω καθεξής). Τα sites αυτά επιχειρούν, συνήθως, να αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή προσωπικές πληροφορίες των θυμάτων τους.
Διαρροές δεδομένων
Οι ιστοσελίδες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας είναι επιρρεπείς σε διαρροές δεδομένων. Οι hackers χρησιμοποιούν τα usernames και τους κωδικούς πρόσβασης από σχετικές διαρροές, ώστε να εισβάλουν στους λογαριασμούς χρηστών σε τρίτες ιστοσελίδες και να αποσπάσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Λογισμικό ransomware
Το ransomware αποτελεί είδος κακόβουλου λογισμικού, που μεταδίδεται μέσω mails και αναδυόμενων (pop-up) παραθύρων. Οι χρήστες που πατούν κλικ σε σχετικούς συνδέσμους, στην ουσία, επιτρέπουν στους hackers να διαγράψουν τα αρχεία του υπολογιστή τους. Αυτοί, στη συνέχεια, τους ζητούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά, ώστε να τα ανακτήσουν.
Ψηφιακό skimming
Το ψηφιακό skimming είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού, που τοποθετείται στον πηγαίο κώδικα ιστοσελίδων που είναι ευάλωτες σε κυβερνοαπειλές. Μέσω αυτού, οι hackers συνήθως συλλέγουν τα δεδομένα των καρτών των συναλλασσόμενων απευθείας από τη ροή πληρωμών της ιστοσελίδας.
SQL injection
Το SQL injection είναι ένα είδος κυβερνοαπειλής που εισβάλλει στα ευπαθή σημεία μιας ιστοσελίδας, όπως η σύνδεση στο λογαριασμό, κατορθώνοντας, έτσι, να συλλέξει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική τους ευημερία.
Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο κυβερνοαπειλής, μην προτιμάτε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που δείχνουν αναξιόπιστες. Για μία επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, μη δίνετε τα στοιχεία της κάρτας σας σε online συναλλαγές και επιλέξτε το PayByBank, όταν αυτό είναι διαθέσιμο!
Μάθετε σήμερα πώς λειτουργεί το PayByBank και προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα σε κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή!